ACCESSEN
Publikation, 127 sidor, mjukband
2018

En autofiktiv roman, bestående av intervjuer med mina föräldrar, min bror, min ex-man, den nya matten till min fd hund, min fd funktionsvariationsansvariga på KKH, en student från KKH som hade hund på skolan, Byrån för Lika Rättigheter, Astma- och allergiförbundet, Marta Kuzmas ex-man. Samt mailutdrag från en funktionsvariationsansvarig, en bibliotekarie, en professor, en utredare på DO, två studenter, en pro rektor, en rektor och chefen för fastigheter, inköp, arbetsmiljö och säkerhet på KKH.

I ACCESSEN möter vi den storvuxna siberian huskyn Gråben, som står mig närmare än min biologiska far. Den skäggiga och aggressiva vorstehn Leo, som en dag biter ut Gråbens ena öga. Den äventyrliga, irländska settern Grynet, som med sina långa röda lockar gör hela byns hanhundar tokiga av kärlek, men som också gör mig som svårt pälsdjurallergisk allvarligt sjuk. Handlingen tar plats i 1980- och 90-talets Jukkasjärvi, men också i ett samtida konsthögskolestyre på Skeppsholmen i Stockholm. Den nya rektorn kräver att få ha sin hund på skolan, trots vetskapen om att det gör både personal och studenter sjuka, och i DN jämförs hennes ledarskap med stasi-metoder.

Vad är du värd som kroniskt sjuk med funktionsnedsättning i ett svaghetsföraktande samhälle? Ska lika rättigheter verkligen innefatta alla? Behöver de tio hundarna på den kungl. Konsthögskolan avlivas för att en funktionsnedsatt från Lappland ska få göra en klassresa?