Thoreaus Journaler
Gran, kol, kåda, hår, bomull
2018

Thoreaus Journaler består av 47 stycken penslar. Lika många till antal som de dagboksvolymer av handskriven text av Henry David Thoreau, som blev funna efter hans död i tuberkulos 1862.

42 kilometer i västlig riktning utanför centrala Helsingfors ligger Noux nationalpark/Nuuksion kansallispuisto (finska) med en areal på 45 km2. Efter några timmar in i den täta barrskogen anlände vi till sjön Ruuhilamppi, där vi skulle tillbringa vår tid. På ett liggunderlag och i en sovsäck nästan tillräcklig för de minusgrader som kom om nätterna i slutet av september, ett underställ av ull och en mössa av bomull, så vaknade jag under granen med en rödhake pipande bredvid min huvudkudde. Vi var sju personer främmande för varandra, från olika länder och delar av världen som skulle vistas under en vecka i den finska skogen.
Det var då verket Thoreaus Journaler kom till. Under de här dagarna, i skogen. Jag använde vattnet från sjön till att diska och simma, som dricksvatten och till att koka på vår eldstad. Skogen var mitt kök och mitt sovrum, skogen var mitt badrum och min ateljé. Omgiven av alla träd och pinnar så kände mina händer ett behov att tälja, precis som under mitt 1990-tal i de norrbottniska skogarna. Jag kokade ihop ett lim av kåda från tall, och kol från eldstaden. Jag klippte av en bit av mitt nackhår för att tillverka min första pensel.


Dokumentation av konstnären Lisa Vipola, under granen, medverkande som deltagare i kursen FOREST, genom Bildkonstakademin i Helsingfors med konstnären Meri Linna.
Dokumentation från Naturen og Følelsene på Galleri Low Standards i Oslo, 2018.